Suleymaniye cami - İbretlik Oykusu

Mimar Sinan ve Süleymaniye Camii öykü

Büyük eserleri büyük devletler vücuda getirebilirler ve büyük sanatçıları da ancak büyük milletler ortaya çıkarırlar. Mimar Sinan, Osmanlı imparatorluğu`nun şanına uygun olarak eserler veren dünya çapında büyük bir sanatçıdır.

Avrupalılar sebebi ile "Muhteşem Süleyman" adıyla anılan Kanuni Sultan Süleyman istanbul`a şanına uygun bir cami yaptırmak istedi ve bunun için Mimar Sinan`ı görevlendirdi.
ibretlik-hikayeler-manidar-sozler
ibretlik güzel hikayeler

Binlerce işçi seferber oldu. Cami inşaatında kullanılan dört büyük sütundan birisi Bizanslılardan kalmadır. ikincisi Mısır`daki iskenderiye`den, üçüncüsü Baalbek`ten getirilirken dördüncüsü de Topkapı Sarayı`ndan söküldü. Ak mermerler Marmara Adası`ndan, yeşil mermerler Arabistan`dan, somaki mermerler de diğer diyarlardan getirildi. Yapılıp ortaya konacak olan yapıt çok büyüktü ve büyüklüğüne müsait hummalı bir çalışmayı gerektiriyordu. Mimar Sinan`ın organizesiyle bu çalışma en çok şekliyle yapılmaktadır, inşaat ilerliyordu.

lakin ne var ki, iş yapanı kıskanma ve yoluna taş koyma huyu o yıllarda da vardır. zaman geçip meslek uzadıkça türlü söylentiler ortaya atıldı ve Mimar Sinan Padişah`a şikayet edildi. Bir gün Padişah çıkageldi ve Mimar Sinan`la aralarında şöyle bir konuşma geçti:

"- Mimarbaşı, Mimarbaşı! Duydum ki, camiimle ilgilenmeyip başka işlerle zaman geçirirmişsin. şimdi bana söyle bakalım, bu bina ne zaman tamam olur?"

"- Saadetlü padişahım, inşaallah iki ayda tamam olur!"

Mimar Sinan\`ın bu sözü Padişah\`la birlikte yanındakileri de hayrete düşürdü. nedeni ise yapılacak meslek çoktu ve belki yıllar alacaktı. Onun için, Mimarbaşı\`nın cinnet getirdiğini sandılar. O\`nu saraya davet edip tekrar sordular ama aldıkları yanıt aynıydı.
ibretlik-hikayeler-manidar-sozler
ibretlik hikayeler dini izle

Mimar Sinan, verdiği sözün altında kalmamak için şehirde ne kadar işe fayda sanatkâr varsa topladı ve gece-gündüz demeden çalıştı. iki aylık zaman tamamlandığında o muhteşem eser ortaya çıkmıştı. Cihan Padişahı Kanuni Sultan Süleyman başka devlet erkanı ve davetlilerle beraber açılış için gelince, Mimar Sinan anahtarları O\`na teslim etti. Padişah, yanında bulunanlardan birine sordu:

"- Camiin kapısını açmaya en lâyık olan kimdir"

"- Padişahım, camiyi açmağa, Mimar Ağa kulunuz herkesten daha lâyıktır!\"

Muhteşem Süleyman tebessüm ederek başını salladı ve Mimar Sinan`a şöyle seslendi:

"- Yaptığın bu Allah evini kalp temizliği ve dualarla yine senin açman evlâdır!"

Padişah anahtarları Mimar Sinan\`a uzattı ve O, \"Ya Fettah\" diyerek, dualarla camiin kapısını açtı.

işte, Türk-islam mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan bu yüce camii böylece yapıldı ve hizmete girdi.
Share this video :

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2013. Hikmetli Hikayeler - All Rights Reserved
Share by Download Templates
Proudly powered by Blogger